در این مقاله به چندین نکات مهم تزریق ژل لب پرداخته شد پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
- با توجه به محدود بودن حجم لب و داشتن عروق و شریانهای حیاتی برای جلوگیری از عوارض خطرناکی مثل ایسکمی باید از تزریق حجم زیاد ژل به لب خودداری شود. مقدار ایدهآل ژل تزریقی در یک جلسه ۵/۱- ۱ سیسی است. اگر نیاز به تزریق بیشتر باشد بهتر است این کار را در جلسات متعدد با فاصله بین ۲ تا ۴ هفته انجام داد.
- تزریق حجم زیاد ژل در لب ممکن است باعث بدشکلی لب و به همخوردن تناسب لب با سایر قسمتهای صورت شود. از جمله بدشکلیهای لب میتوان لب پلاتی پوس را نام برد که به دلیل حجم زیاد ژل لبها شبیه منقار پلاتی پوس به جلو برجسته میشود.
- حجمدهی اصلی باید در قسمت مرکزی لب (دو سوم وسط) انجام شود و بهتدریج به گوشههای لب که نزدیک میشویم باید مقدار تزریق را کاهش دهیم و یا اصلاً تزریق انجام ندهیم. درصورتیکه حجم تزریق در حاشیه و مرکز لب به یک اندازه باشد لب یکنواخت سوسیس شکل ایجاد میشود.
- محل اتصال لب بالا به لب پایین مرزی وجود دارد که لب را به دو قسمت خشک و خیس تقسیم میکند. قسمت خشک (lip dry) در جلو و خارج دهان قرار گرفته و همان چیزی است که دیگران میبینند؛ قسمت خیس (lip wet) پشت لب و در داخل دهان قرار گرفته است و در واقع بخش مخاطی لب است.
در نکات مهم تزریق ژل لب مهم ترین نکته این است که شریان اصلی لب بهصورت عرضی که در تمام مسیر لب جریان دارد، در قسمت خیس لب واقع شده است؛ بنابراین هنگام تزریق:
- اولاً سوزن را نباید خیلی عمقی وارد بافت لب کنید.
- ثانیاً مواظب باشید سرسوزن از مرز بین قسمت خشک و تر عبور نکند.
- ثالثاً هنگام تزریق آسپیراسیون را فراموش نکنید.
نکته مهم: حتماً در فیلمها یا کارگاهها مشاهده کردهاید که برخی از پزشکان هنگام آموزش تزریق ژل لب عمل آسپیراسیون را انجام نمیدهند. اگرچه هرگز نمیتوان به طور قطع از انجام آسپیراسیون صرفنظر کرد، اما در برخی مقالات نوشته شده است در شرایط خاص زیر میتوان بدون آسپیراسیون تزریق فیلر در لب را انجام داد:
- تزریق سطحی باشد و سرسوزن از مرز خشک و تر لب عبور نکند.
- مقدار تخلیه ژل در هر بار تزریق بسیار کم باشد.
- تخلیه ژل حتماً بهصورت رتروگرید باشد.
این مسئله در تزریق لب روسی که هدف بالابردن ارتفاع است بیشتر استفاده میشود، برای یک سیسی فیلر حجم ژل تخلیه شده در هر بار تزریق آنقدر کم است که ممکن است دهها بار سوزن وارد بافت شود. به همین دلیل کبودی و تورم نیز در این نوع تزریق بیشتر از سایر روشهاست.
- در صورت تزریق خیلی سطحی ممکن است پدیده تیندال tyndall در لب دیده شود. برای پیشگیری از عارضه تیندال نواحی ظریف مثل خط لب یا خطوط ریز پشت لب را نباید خیلی سطحی تزریق کرد.
- برای پیشگیری از عوارضی مثل کبودی، هماتوم و… بهتر است از سوزن مناسب استفاده شود و پس از هر ۶ تا ۸ بار فروکردن سوزن به داخل بافت، سرسوزن عوض شود.
توصیههای بعد از تزریق ژل لب
طی چهار ساعت اول بعد از تزریق
- از خوردن و جویدن خودداری کند. بهخصوص به علت بی حس بودن لب ممکن است هنگام جویدن لب گاز گرفته شود.
- از شستشوی صورت با آب و صابون خودداری کند.
- بعد از خروج از مطب جهت محافظت از لبها در مقابل آلودگی هوا ماسک بزند.
- برای کاهش تورم و کبودی از کمپرس سرد روی لب استفاده کند.
- درد خفیف رو به کمشدن بعد از تمام تزریقات فیلر طبیعی است اما درد شدید پیشرونده بهخصوص اگر همراه با رنگپریدگی ناحیه تزریق باشد ممکن است علامت هشدار برای شروع ایسکمی باشد. ایسکمی عارضهای نادر است. بااینحال در موضوع تزریق تمام فیلرهای پوستی باید مدنظر باشد و علائم هشدار به بیمار داده شود که قبل از تبدیلشدن به نکروز درمان شود؛ لذا به بیمار توصیه کنید در صورت داشتن علائم فوق سریعاً اطلاع دهد. لازم است یک شماره تماس ضروری در اختیار بیماران قرار گیرد.
( درصورتیکه ایسکمی بهموقع تشخیص داده و درمان شود از بروز نکروز و مرگ بافتی پیشگیری خواهد شد )
محصول آموزشی : آموزش تزریق ژل لب
طی سه روز اول بعد از تزریق:
- از دستکاری و ماساژ ناحیه تزریق اجتناب کند.
- از مصرف غذاهای سخت مانند ساندویچ و نانهای سفت و خشک خودداری کند.
- از نوشیدن مایعات داغ خودداری کند.
- مصرف قرص آناهیل بروملین و یا کرم آرنیکا برای بهبودی سریعتر کبودی ناحیه تزریق کمککننده است.
- در افراد مستعد ابتلا به تبخال از روز تزریق تا سه روز بعد، داروی ضدویروس مثل آسیکلوویر ۴۰۰ روزانه تجویز شود.
- در صورت داشتن درد بهتر است از قرص استامینوفن استفاده کند. داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مثل بروفن یا ژلوفن ممکن است کبودی را بیشتر کند.
- در صورت علائم حساسیت مثل قرمزی، خارش و … قرص آنتیهیستامین مثل سیتریزین مناسب است.
- از مصرف ویتامین E و داروهای ضدانعقاد خون مانند آسپرین خودداری کند.
طی دو هفته اول:
- از حمام داغ، سونا و … بپرهیزد و در معرض آفتاب شدید قرار نگیرد.
- از ورزشهای شدید مانند ایروبیک و بلندکردن اجسام سنگین خودداری کند.
- از کشیدن سیگار، قلیان و مصرف مشروبات الکلی بپرهیزد.
- در صورت مشاهده گلوله شدن ژل میتواند لبها را ماساژ دهد.
- در صورت مشاهده عدم تقارن و یا افزایش حجم نامناسب دو هفته بعد از تزریق جهت ویزیت مراجعه کند.
فالوآپ بیمار
سوزن زدن مکرر در هنگام تزریق فیلر و آمپول یا کرم بیحسکننده که قبل از آن استفاده میشود باعث التهاب و ادم بافت نرم لب میشود. در نتیجه حجمی که از تزریق ژل به دست میآید بیشتر از حد واقعی آن است. در هفته اول بعد از تزریق با کاهش ادم بافتی مقداری از حجم ایجاد شده کاهش پیدا میکند. از طرفی ژل تزریق شده بعد از تزریق با جذب آب میانبافتی افزایش حجم پیدا میکند. بهطوریکه در پایان هفته دوم حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد به حجم آن افزوده میشود؛ بنابراین حجم واقعی که از تزریق ژل به دست میآید دو هفته بعد از تزریق است. از این موضوع چند نتیجهگیری باید داشته باشیم:
- بیمار ممکن است با دیدن کاهش حجم در هفته اول نگران شود و مکرراً با شما تماس بگیرد؛ بنابراین باید به بیمار توضیح دهیم که کاهش حجم هفته اول که به دلیل کاهش ادم بافتی است موقتی بوده و تا پایان هفته دوم جبران میشود.
- زمان مناسب ویزیت فالوآپ بیمار دو هفته بعد از تزریق فیلر است.
انتشار مطلب با ذکر منبع بلامانع است – نویسنده : دکنر بیدکی
3 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
مطالب مفيد بودند
مرسی از حضور شما
ممنون از حضور سبزتان.
فیلر لب هم یکی از مباحثی است که دکتر بیدکی به خوبی توضیح دادن.